Kevytmielinen osakastesti
- Millainen olen? / Haluan olla?
Mietittävää varsinaisen yhtiökokouskutsun tullessa:
Laiska?
Pahempi juttu:
Rahasi (ja pankin rahat?) ovat kiinni asunto-osakkeissa.
Siihen, miten niitä (siis taloyhtiötä) hoidetaan, et juuri muuten voi vaikuttaa kuin yhtiökokouksessa (laiskanahan et tietenkään hallitukseen - kaikkien haukuttavaksi - missään nimessä lähde.
Siispä:
Mitäs jos unohtaisit laiskuutesi yhtiökokouskutsun saatuasi ja miettisit ainakin seuraavia:
Näyttävätkö hallitus ja isännöitsijä piittaavan osakkaista:
- Kertovat toimintakertomuksessa mm., miten kukin hallituksen jäsen on osallistunut hallituksen kokoukseen, mistä yhtiökokouksen päätöksistä on jouduttu poikkeamaan ja miksi hallitus on poikennut niistä (jättänyt toteuttamatta / toteuttanut suunnitelmista poiketen / tehnyt omasta aloitteestaan merkittäviä muita toimia), mitkä ovat merkittävien talousarviopoikkeamien syyt ja miten tuo kaikki vaikuttaa uutta talousarviota koskeviin päätöksiin (esimerkiksi vastiketasoon tai lainanottotarpeisiin tms.)
- Esittävät selvän yhteenvedon siitä, millaisessa jamassa taloyhtiö on
- Kertovat tulevista korjaustarpeista ja uuden talousarvion perusteista selkeästi
- Eivät vaikeuta oikean ja riittävän kuvan saamista yhtiön tilanteesta talouteen ja yhtiön päätöksentekoon ja tuleviin korjaustarpeisiin liittymättömiä tietoja toimintakertomukseen ripottelemalla (avainohjeita ym. sinänsä hyödyllistä, mutta tähän yhteyteen kuulumatonta tiedoteluontoista asiaa).
Jos tieto näyttää olevan selkeätä (ja ihan oikeasti ymmärrätkin näitä asioita), ei kenties välttämättä tarvitsisi muutoin mennä yhtiökokoukseen edellyttäen (ja jo etukäteen isännöitsijälle siitä kertoen) tietojen esittämistä edes kokouksessa, mutta kannattaisiko sittenkin mennä paikalle varmistamaan, ettei kokouksessa poiketa asiaa ymmärtämättömämpien (?) muiden osakkaiden toimesta hyviltä näyttävistä suunnitelmista päätöksiä tehtäessä?
Ja ennen kaikkea: Kannattaisko varmistaa asioiden kunnollista hoitoa osallistumalla yhtiökokoukseen estääksesi mielestäsi huonot valinnat?
Toisinaanhan hallitukseen valitaan pelkän joutavan suunsoiton perusteella ja järkevät henkilöt väistyvät.
Ja tilintarkastajan sekä mahdollisesti rinnalle valittavan toiminnantarkastajankin asiallisuutta olisi hyvä olla varmistamassa:
Tilintarkastajan valintaa ei pitäisi ratkaista isännöitsijän tai hallituksen jäsenen suositusten perusteella ja suostumuksestakin pitäisi olla etukäteen varmuus.
Toisaalta sellainenkin karuselli pitäisi estää, että tilintarkastajaa jatkuvasti vaihdetaan, koska tilintarkastuskin on tehottomimmillaan, jos joka vuosi on eri henkilö.
Ahkera?
Vielä pahempi juttu (?)
Koko yhtiön hoito on vaarassa:
Vanha viisaushan on: Ahkera ja tyhmä tai riitaisa on pahin vaihtoehto asioiden kannalta. Vahinkoa tulee enemmän kuin laiskasta konsaan.
Mutta onneksi et ole sellainen, vaan olet yhtiökokouksessa osaltasi varmistamassa, että saadaan tietoa asiallisesti ja joutavista pikkuasioista kysymättä yhtiön ja osakkaiden kannalta merkityksellisistä asioista.
Ja olet kertonut etukäteen (isännöitsijälle ja hallitukselle - ei käytävällä panetellen ja uhkakuvia maalaten naapureille), mistä katsot tarvittavan lisätietoa.
Mietit - onko sittenkään viisasta lähteä itse hallitukseen, jos tiedät että tulossa on kenties omaan huoneistoosi, autopaikkaasi tms. liittyviä ristiriitoja siitä, miten asiat tulisi ratkaista. Tällöin on syytä jättäytyä hallituksesta ja keskittyä normaalina osakkaana huolehtimaan omista eduista hyväksi katsomillasi keinoin.
Tätä kevennyssivua on tarkoitus muokata: Otamme mielellään vastaan palautetta
"Vakavamielinenkin" palaute on tervetullutta: Tuntui vain siltä, että ehkäpä sinänsä tärkeästä yhtiökokousasiasta voi esittää jotain kevyessäkin sävyssä.
Palaute mielellään osoitteeseen ilkka.tahtinen (at) atit.fi).
Halutessanne paneutua asiaan enemmän, palatkaa etusivulle tai tutustukaa suoraan tästä TOIMINTAKERTOMUS - Onnistuneen päätöksenteon pohja -julkaisun sähköiseen versioon (paluu Takaisin / Back -näppäimellä).
Kiitos mielenkiinnosta!
Ilkka OT Tähtinen, HTM
Ps. Jos tilintarkastajan valintaan liittyvät asiat kiinnostavat, löytyy asiaan liittyvää tietoa mm. toimistomme kotisivuilta ja Kiinteistöliiton portaaliin Taloyhtio.net laatimiltamme tilintarkastusta koskevilta sivuilta, joissa on myös kuvaustamme siitä, mitä nykyaikainen tilintarkastus on käytännössä
Asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastus Oy Helsinki
p: 0440-413350
y: 2132289-3
Sivun alkuun
|